Prijzen elektriciteit en aardgas schieten vandaag omhoog met 50 procent

Energie

De Russische inval in Oekraïne leidt ertoe dat de prijzen voor elektriciteit en aardgas in Europa opnieuw door het dak gaan. De stroomprijs in België bereikt zelf records.Hoe lang zullen de prijzen nog blijven stijgen?

De gasprijs voor levering in maart gaat donderdag meer dan 50 procent hoger, tot zo’n 134 euro per megawattuur. Uiteindelijk sloot de prijs 33 procent hoger af, op 118,5 euro. De prijs voor de levering van elektriciteit steeg ook met meer dan 50 procent, tot meer dan 300 euro per megawattuur.

Hamsteren

Volgens energietrader Matthias Detremmerie van energieleverancier Elindus zijn energiehandelaars in Europa aan het hamsteren gegaan “uit vrees voor het volledige droogleggen van de Russische gasimport, of voor potentiële beschadigingen van het gasnetwerk richting Europa, zou het conflict verder uitbreiden”.

De angst zit er bij handelaars goed in dat sancties van het Westen tegen Rusland snel tot Russische tegenacties zouden kunnen leiden. Dat is vandaag alvast nog niet het geval. De uitvoer van Russisch gas - over alle Europese grenzen heen - lag donderdag zelfs 10 procent hoger in vergelijking met woensdag.

Hoogste niveau sinds midden december

Ook de prijzen voor levering van stroom en gas de volgende dag in Europa schieten omhoog, en stijgen zelfs met 50 procent. De energieprijzen staan nu op het hoogste niveau sinds midden december, toen een vrees voor tekorten tot historisch hoge prijzen leidde.

België ontsnapt niet aan de felle prijsstijgingen. Op de Belgische groothandelsmarkt worden er vrijdag tijdens de avonduren - tussen 22:00 uur en 24 uur - historisch hoge prijzen voor die uren behaald: 378 euro per megawattuur. Omstreeks 19 uur moet zelfs 463 euro per megawattuur worden betaald: de op enkele gevallen na hoogste stroomprijs ooit voor ons land.

Btw-verlaging voor energie opnieuw op tafel

De btw-verlaging voor energie komt in het licht van de situatie opnieuw op de regeringstafel, verklaarde minister van Energie Tinne Van der Straeten donderdagnamiddag op ‘Villa Politica’. 

De Groen-minister wees erop dat we momenteel geconfronteerd worden met een prijzencrisis, géén bevoorradingscrisis als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. 

Van der Straeten kondigde verder aan dat er twee voorstellen op de regeringstafel komen: een permanente btw-verlaging van elektriciteit én gas naar 6 procent in combinatie met een accijnshervorming om de prijsevolutie beter te kunnen sturen. Daarnaast wordt gewerkt aan het permanent maken van het sociaal tarief waardoor één miljoen gezinnen 2.000 euro korting per jaar op de energiefactuur krijgt.

Sectorfederatie Energia: “Er dreigt geen tekort”

Ook Wim De Wulf van sectorfederatie Energia, de vroegere Petroleumfederatie, verwacht dat de brandstofprijzen in België zullen stijgen, maar dat men niet moet vrezen voor brandstoftekorten. “Geopolitieke evenementen zoals het conflict in Oekraïne zorgen voor onzekerheid en dat kan aanleiding geven tot speculatie.” De sectorfederatie wijst er wel op dat de prijsstijging op de markten niet meteen doorgerekend wordt in de eindprijs voor de consument. “Er is altijd wat vertraging, want de prijzen worden vastgelegd op basis van gemiddelden over een bepaalde periode”, aldus De Wulf.

“Er is geen probleem van bevoorrading”, aldus De Wulf. “De Russische olievoorraden vertegenwoordigen 30 procent van onze totale consumptie, maar slechts 0,2 procent van de wereldwijde vraag”, die zo’n 90 à 95 miljoen vaten per dag bedraagt. Rusland exporteert dagelijks ongeveer 10 miljoen vaten ruwe olie, waarvan er bijna 180.000 in België terechtkomen. “We beschikken over voldoende flexibiliteit om elders olie aan te kopen, want we worden bevoorraad via schepen in de havens van Antwerpen en Rotterdam”. De Wulf wijst erop dat Duitsland daarentegen zijn olie rechtstreeks via pijpleidingen vanuit Rusland krijgt en dus nog meer afhankelijk is.

Daarnaast beschikt ons land ook over strategische voorraden. “Maar ik zie ons die niet gebruiken; dat is het laatste vangnet. Er zijn genoeg bronnen om aan de vraag te voldoen.” 

Bron: HLN