Hoe worden de laadsessies van werknemers betaald?

Laadpalen

Heb je een elektrische auto van je werk en laad je deze ook op het bedrijfsterrein op? De betaling van laadbeurten op je werk kan op diverse manieren worden geregeld, afhankelijk van de afspraken met je werkgever en de beschikbare infrastructuur van het bedrijf.

In onze blog bespreken we enkele veelvoorkomende methoden voor het implementeren van de betaling van laadbeurten.

Gratis laden

Je kan als bedrijf ervoor kiezen om gratis laadbeurten aan te bieden als een secundaire arbeidsvoorwaarde. In dit geval draagt het bedrijf de kosten van het opladen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor werknemers, maar betekent wel extra operationele kosten voor het bedrijf.

Kostprijs doorberekenen aan werknemers

Werknemers met een eigen elektrische wagen die geen recht hebben om op kosten van de werkgever te laden kunnen een laadkaart krijgen die is gekoppeld aan het laadsysteem. De kosten worden vervolgens doorgerekend aan de werknemer via salarisinhouding of een aparte factuur. Speciale software kan worden gebruikt om de laadbeurten te registreren en de kosten per werknemer bij te houden.

Subsidies en vergoedingen

Het bedrijf kan een deel van de laadkosten vergoeden als een belastingvrije vergoeding of gebruikmaken van beschikbare subsidies. Op die manier verminder jij de kosten van de installaties en het beheer van laadstations.

Betaling via een app of online platform

Sommige laadstations worden beheerd via een app, waarbij werknemers betalen voor hun gebruik via de app. Dit kan via automatische afschrijvingen of creditcardbetalingen. Het platform registreert het verbruik en stuurt periodiek facturen naar de werknemer of het bedrijf, afhankelijk van de gemaakte afspraken.

Combinatie van gratis en betaalde laadbeurten

Het bedrijf kan een bepaald aantal gratis laadbeurten of een hoeveelheid elektriciteit per maand aanbieden, waarna extra verbruik wordt doorberekend. Sommige bedrijven kunnen gratis laden aanbieden aan bepaalde groepen werknemers (bijvoorbeeld directieleden of werknemers die veel op de weg zijn) en anderen laten betalen.

Directe betaling bij de laadpaal

Werknemers kunnen direct bij de laadpaal betalen met een creditcard, debetkaart of een specifieke laadpas. Het systeem kan ook werken met vooraf betaalde tegoeden die worden opgeladen en gebruikt bij elke laadbeurt.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij de keuze van het betalingsmodel zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

  • Administratieve belasting: Sommige systemen vereisen meer administratie en beheer dan andere.
  • Kosten: De kosten voor het opzetten en beheren van het betalingssysteem.
  • Gebruiksgemak: Het gemak voor de werknemers om te betalen en voor het bedrijf om betalingen te beheren.
  • Transparantie: Duidelijkheid voor werknemers over de kosten en voorwaarden van het opladen.

Conclusie

De manier waarop de betaling van laadbeurten wordt geregeld, hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van het bedrijf en zijn werknemers. Door een passend betalingsmodel te kiezen, kan een bedrijf een balans vinden tussen het aanbieden van aantrekkelijke voorzieningen voor werknemers en het beheren van operationele kosten.

De werkgever kan dus een laadpaal op het bedrijf laten installeren en ook een bij de werknemer thuis en toch de laadsessies blijven opvolgen dankzij de MWS app.

Karen Vanhoren

De mogelijkheden met laadpalen voor je bedrijf zijn eindeloos

Benieuwd wat een laadpaal integratie voor zowel je bedrijf als werknemers kan betekenen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.